June 15, 2017

運動員破了PB (Personal Best 個人最佳成績)仍會繼續訓練,除了享受過程外,為的就是迎接下一個新PB。2017年5月21日,曾燕紅Ada成為首位登上世界之巔 - 珠穆朗瑪峰的中國香港女性。 介紹行山裝備和注意事項, 保養關節小貼士

December 9, 2016

唔知大家有冇留意今期有人講係大帽山遇到發哥,所以今期一於講下大帽山。

大帽山係香港最高嘅山峰,山高霧多,冬天嘅時候仲會結霜,所以成日都有大批市民冒寒登峰。

要去大帽山,可以係荃灣兆和街搭 80 號專綫小巴至川龍村總站。係呢個總站,不得不提下端記茶樓。呢間茶樓都幾出名,好多行山友係行山之都會係呢到醫下肚。呢到最特別嘅地方就係無大量侍應招呼你,由開位、沖茶到攞點心都要自己攪掂,完全自助。如果你要服務嘅,就唔好係到食野lu。另外,好多時你會見到D茶友帶埋雀籠黎放雀,幾有特色。至於食物,就普普通通啦。

當你醫完肚後,就可以由川龍開始行,留意前半段...

December 1, 2016

今次介紹嘅地方係行山熱點,小編自己亦行過,難度唔算高,而且仲適合一家大細。呢個地方就係塔門。搭門最吸引嘅地方就係有一個大草原,仲要面對無敵海景。剩係望住個景,我諗你都可以望一日,絕對係心曠神怡,適合晒星期一至五忙到七彩嘅打工仔鬆鬆。

搭門呢個地方雖然係遠D,唔算難去。去塔門,首先要搭船到塔門,有兩條路線大家選擇:

  1. 係港鐵大學站B出口搭的士到馬料水碼頭,再轉搭街渡,船程約1.5小時。

  2. 係西貢市中心搭94號巴士到黃石碼頭,再轉搭街渡,船程約35分鐘。

船嘅航班及價錢大家可以留意以下網址:

http://www.tapmu...

November 24, 2016

秋冬來臨,絕對是行山嘅好季節。上次介紹過大東山,對初級者黎講唔係咁易克服,所以今次介紹一個絕對適合初級者嘅地方: 灣仔峽。

灣仔峽離市區好近,去目的地有以下兩個方法:

  1. 搭新巴15號巴士(交易廣場往山頂方向) ,至灣仔峽道站下車。

  2. 灣仔合和中心17樓出,就是堅尼地道,左轉行5分鐘,經過竹林苑到灣仔峽道入口開始行。

呢條路全程來回約公里,來回只需2小時,所以大部份人都一定應付有餘。其次,係成條路程都有D亮點睇下,等你唔會咁悶。

亮點1: 灣仔峽道遊樂場及甘道兒童遊樂場

如果你有小朋友,係呢段路程除左可以行山外,仲可以俾佢地...

November 18, 2016

踏入秋冬,又係行山嘅好季節! 今次先介紹一個好地方“大東山”俾大家,唔知大家行過未? 之後陸續有來。

大東山位於大嶼山,又叫做日落山。聽個名就知佢出名係因為可以睇到好靚嘅日落。

要去呢個地方,你可以跟從以下路線:

  1. 係MTR東涌站搭巴士11 號、23號或3M係伯公坳下車

  2. 下車後路線: 伯公坳 > 鳳鳯徑 >大東山頂 > 爛頭營 > 伯公坳

當你係伯公坳下車後,向左行上一個涼亭。係涼亭嘅左邊係鳳凰徑,沿住這條路就可以直登大東山山頂。沿途這條路對於初級行者來說有D難度,因為山上石級高而斜,而且有D路係係懸...

May 25, 2016

父親一天到晚辛勞工作,關節和附近軟組織有機會因過度使用或老化而導致一連串的關節問題,徵狀例如: 上下樓梯膝蓋無力,酸痛、膝蓋活動範圍受限,甚至有膝蓋變形的情況。為了守護爸爸的健康,子女們也許會購買一些保健食品給爸爸補身體,感謝爸爸的辛勞。

 

 

 

心臟病、 高血壓、糖尿病患者服用葡萄糖胺或存在風險

一直以來,大家都知進食葡萄糖胺能夠保護關節,但根據研究,一般患者每天應服食1500mg葡萄糖胺,以保護關節。由於葡萄糖胺含有糖分,可能會提高血糖水平。心臟病、高血壓、糖尿病患者必須聽從醫生建議服用較輕之劑量。因這些患者的血糖、血壓若不慎控制,會...